Proje Donanım ve Sistemleri

Proje Donanım
ve Sistemleri

1-Isı ve Gölge Perdesi

Isı perdesi, yazları gölgeleme;  kışları ve geceleri yüksek oranda ısı izolasyonu ve iç ortam atmosfer kontrolü ideal bir şekilde sağlamakta yüksek oranda enerji tasarrufu sağlamaktadır. Isı ve gölge perdesi olarak alüminyum polyester dokuma perdeler kullanılmaktadır. Alüminyum reflektörlü push-pull perde syistemi redüktör motor kramayer şaft ve alüminyum iletim profilleri ile mekanik veya otomatik olarak açılıp kapanmaktadır.

Çalışma bölmesi : 2 bölme ( sera boyunca )
Tipi : PH 55
Isı koruma : % 58
Gölgeleme : % 53
Agırlık : 85 gr/m2
Çalışma sistemi : push-pull
Motorlar : 3 ph. 400 v. emniyet switch redüktörlü otomasyona uygun
Şaft boruları : Ø 32 mm. çelik boru
Asma misinaları : 2 mm Polyester, şeffaf

blank

2-Sirkülasyon Fanları

Pencerelerin zorunlu olarak kapalı olduğu, gece saatleri, yağmurlu ve bulutlu dönemlerde ve kış ayları bazı dönemler dış hava nemi iç ortamdan yüksek ise, sera içi nem yükselir ve hastalık için risk oluşur. Sera içi havanın iklim dengesi ve oluşan yüksek nemin dağıtılması için mahal sirkülasyon fanları önem taşır. Her 300-400 m2 için 1 sirkülasyon fanı kullanılır. İhtiyaç anlarında bilgisayar kontrolü ile otomatik olarak kumanda edilebilmektedir.

Ölçüler: Çap: 530mm x 400mm
Ağırlık: 11 kg
Pervane: Metal
Voltaj: 380 V
Güç: 0,35 kw/saat
Frekans: 50 Hz
Devir: 1400 rpm
Hava Debisi: 5.700 m3/saat
Ekipmanlar: Asma Zincirleri ve Bağlantı Aparatı
Sertifika: CE Standartlarında

blank

3-Sinek Tülü Sistemi

Hastalık ve virüs etmenlerinin bulaşması ve yayılmasına karşı etkili bir önlemdir. Sinek ve böcek girişlerini engellemek ve pencerelere sinek tülü montajlanabilmesi için konstrüksüyon sisteminin buna uygun olarak dizayn edilmiş olması gerekmektedir. Piyasadaki yerli ve yabancı sera yapılarının büyük bir çoğunluğunda bu sistem uygun ve problemsiz olarak çözülememişitir. Genelde, sinek tülünün pencere şaftına ve kramayer dişlilerine sıkışması ve dolanması nedeniyle, yırtılmalar, mekanik hasarlar ve arızalar yaşanmaktadır.

Pencere kapandığında dışarı sarkan ve pencere altına sıkışan sinek tülü kumaşı, pencerenin iyi kapanmasını engellemekte, yağmur sularının içeri sızmasına ve emişmesine neden olmaktadır. Yeni geliştirdiğimiz sinek tülü klipsi ve gerdirme sistemi ile bütün bu problemler çözülmüştür. Montajı pratik, kolay ve seridir. Ayrıca gerdirme sistemi kumaş birikme ve yığılmalarını önlediği için havalanma etkinliği de yüksektir.

blank

4-Yüksek Basınçlı Rutubetlendirme Sistemi

Sisleme yöntemi ile nemlendirme ve serinletme uygulaması, 65-70 bar yüksek basınçlı seramik pistonlu pompa ve Crossfog atomizasyon başlıkları ile yapılacaktır. Sisleme, bilgisayar otomasyonu ile, zaman aralığı, ortam sıcaklığı ve nem durumuna göre otomatik olarak kontrol edilecektir. Yüksek basınçta püskürtülerek atomize olan ve sis haline gelen su zerreleri hava tarafından emilir ve gerekli nemi sağlar, ani buharlaşma olayı esnasında açığa çıkan enerji ortamı serinletir.

Ana Üniteler:

• Yüksek Basınç Pompaları – 100 Bar 9 x 42 lt/dk,
• Elektrik motor 380V 50Hz. 9 x 7,5 kW,
• Basınç ayar regülatörleri ve Baypas
• Manometre 0-160 Bar.
• Giriş Suyu Kontrol Valfi
• Düşük Basınç Uyarı Switch
Su Filtre Üniteleri : 3 x 8 ton/h filtre grubu
• Filtre – 5 mikron.
• Filtre – 20 mikron

Tüm Üniteler İçin Elektrik Kontrol Panelleri CE standartlarında ve zaman kontrollüdür. 3 adet Dijital Nem ve Sıcaklık Kontrol Üniteleri Mevcuttur.

Sisleme Hatları:

• Borular SS 304 , Bağlantılar SS 316 Paslanmaz Çelikten oluşmaktadır.
~ 270m. 22×1,5mm Ana Hat // ~ 3.000m. 12×1 mm Sisleme Hattı Borusu
• Kaynaklı Nozül Taşıyıcı Gövdeler – SS 303 2.620 ad.
• Paslanmaz Sisleme Nozülleri-Pimli ve Damla Kesici Yaylar No:3, 8,4 lt/dk. @ 100 Bar. 2.650 ad.
İstenen Değerler: Sıcaklık : 27-28ºC, Nem : % 65-70
Gerekli Su Değerleri: Ph-7,  Sertlik: 3-10 Fr. Giriş Basıncı: 2-6 Bar.

blank

5-Otomatik Kontrollü Sulama Sistemi ve Fertigasyon

Topraklı üretim serası için 20 mm. labirent damla sulama sistemi, projelenmiştir. Sulama ve fertigasyon merkezi sistem ile yapılacaktır. Her 5 dönümlük Sera ünitesi 4 er bölme olarak elektrovanalar aracılılığı ile, sulama aralığı ve sulama miktarı gübre dozajı PH VE EC düzeyleri bilgisayar ile otomatik olarak kontrol edilecektir. Filtrasyon ise sulama suyunun kalitesine göre, filtre kombinasyonlarıyla olarak etkin bir şekilde yapılacaktır. Sulama aralığı ve sulama miktarı ile gübre dozajı, PH ve EC dengesi için 1 adet gübreleme cihazı ve otomasyonu planlanmıştır.

blank

Paslanmaz çelik yapıya sahip olup enjektörler venturi üzerinden 4 gübre ve 1 asit dozlama yapabilmektedir. EC ve pH ölçümlerini sensörler vasıtası ile otomatik olarak yapmaktadır. Alarm ve güvenlik sistemi emniyetli bir sulama ve gübleme sağlar

blank

6-İklim Kontrol Bilgisayarlı Otomasyon Sistemi

Sera dışında kurulacak olan mini meteoroloji istasyonu ve sera içindeki sensörler vasıtası ile sera içi ve sera dışı iklim verilerini ölçülerek, (sıcaklık, nem, rüzgar, yağmur ve ışık sensörleri gibi) havalandırma pencereleri, ısıtma sistemi, soğutma-nemlendirme, gölgeleme sistemi gibi bütün iklim kontrol fonksiyonları ve üretim üniteleri ile ilgili belirlenen bütün parametreler otomatik olarak ayrı ayrı kumanda edilecek istenen set değerlerine göre ayarlanabilecektir. Otomasyon 2 veya daha fazla üniteyi ayrı ayrı kontrol edecektir. Yoğun parametre ölçümleri ve kontrolü gerektiren bu otomasyon sistemi; PC bilgisayar, yazıcı, algılayıcılar, sensörler, duyarga ve ölçüm cihazları yanında elektronik devreler, ve otomasyon yazılımından oluşacaktır.

Sistem algılayıcılardan gelen bütün parametreleri yorumlayarak istatistiklerini tutarak, grafiğe dökebilecek, alarm sistemi ile sistemin güvenliğini sağlamaktadır. İstendiği taktirde internet üzerinden kontrol imkanını verebilecektir; bütün sistemler merkezi sistemden ayrı ayrı kumanda edilebilecektir.

blank

7-Topraksız Kültür Uygulaması ve Zemin Örtüsü

Topraksız kültür, Üretim yatakları için, gerek ısı dengesi gerek sterilite, gerekse kullanım avantajları açısından cocopeat slapları kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu ürün yüksek su tutma ve havalanma özelliğine sahiptir. Bitki gelişimi verim ve kaliteyi artırır.

Drenaj oluğu sıra uzunluğu boyunca tek parça olarak sera içinde, rulo çelik saçtan seyyar rulo sac büküm hattı makinası ile şekillendirilir. Bu nedenle nakliye ve birleşim yerlerinden sızıntı problemi yoktur. Galvaniz üzeri boyalı çelik ğpas ve korozyona maruz kalmaz, uzun ömürlüdür. Askı sistemi ile zeminden yükseltildiği için işçilik operasyonlarını kolaylaştırır, Nem ve hastalık kontrolü daha emniyetli sağlar. Soğuk hava ağır olduğu için sera zeminine çöke ve kök bölgesi soğuk olur, toprak seviyesinden olan yeterli yükseklik kök ve bitki gelişimi açısından daha ideal sonuç sağlar.

Taşıyıcı Drenaj oluğu üretim yataklarından sızan gübreli suyun tahliyesi ve geri kulanım için toplanarak biriktirilmesini temin eder. Oluk sistemimizin kesit özelliği drenaj sularının yanlardan tahliye olacak şekilde dizayn edildiği için hastalıkların bitkilerden birbirine yayılmasını önler.

Yabancı ot gelişimi önlemek ve sıhhi bir ortam sağlamak amacıyla dokuma zemin örtüsü ile sera tabanı kaplanacaktır.600×0,6mm ebadındaki bayalı galvanizli sacdan imal edilmiş oluk sera içerisinde sera hattı boyunca tek parça olarak imal edilmektedir 9.6 metre açıklıkta 6 sıra oluk kullanılacaktır.

blank

8-Doğalgazlı Isıtma Sistemi (Tube Rail and Rail Heating)

Isıtma sisteminde, sera içi dengeli ısı dağılımı sağlayan vejetasyon ısıtma tekniği uygulanacaktır. Her bitki sırası arasına döşenecek olan 50 mm çaplı çelik borularla ray (tube-rail heating) sistemi oluşturularak ısı transferi ve raylar vasıtası ile de bitki bakım, hasat ve ürün taşıma operasyonları kolaylaşırken işçilik maliyetleri minimize edilmektedir. Sera içinde dengeli bir ısı dağılımı için manifold kolektörleri ve hat dağılımında TSCHELMAN yöntemi uygulanacaktır.

Seraların ısıtma sisteminde, 80 P0PC’lik jeotermal enerji kaynağı kullanılacaktır. Dış atmosfer sıcaklığı –9 P0PC olduğunda, sera içi atmosfer sıcaklığı 16 P0PC olacak 25 P0PC’lik ısı farkını sağlayacak enerji gereklidir. Geceleri minimum 16 P0PC’lik ısı iyi bir solunum dengesi ve metabolizma faaliyeti için idealdir. Türkiye iklim koşullarında 25 P0PC’lik ısı farkını baz almak yeterli emniyeti sağlayacaktır.Kurulacak olan sera işletmesinin enerji ve jeotermal akışkan miktarı ihtiyacının belirlenmesinde kullanılacak sera örtü malzemesi ve ısı-gölge perdesi kullanımının önemli rolü vardır. Enerji perdesi uygulaması önemli ölçüde tasarruf sağlayacak ve jeotermal potansiyelin etkinliğini arttıracaktır.

Jeotermal akışkanın, sirkülasyon pompaları ve ısıtma sistemi borularında korozyon ve kabuklaşma yapmasına engel olmak için, sera içinde kapalı devre eşanjörlü ısıtma sistemi kullanılacaktır. Tipi ve kapasitesi, jeotermal akışkanın kimyasal özelliği ve ısısına göre seçilmiş olan Eşanjörün plakalarından kapalı devre sirkülasyon suyuna aktarılarak ısınan su, sirkülasyon pompaları ile sera içi ısı dağıtıcı lateral serpantin borularda sirküle edilerek ısıtma sağlanacaktır.

Sera ortam sıcaklığı belirlenen düzeye geldiğinde sera mahali ve boru içi algılayıcı ısı sensörlerinden gelen komutla sirkülasyon kontrol edilecek eşanjör ünitesindeki sirkülasyon pompaları devre dışı bırakılacak sera içi sirkülasyon devam edecektir. Enerji ihtiyacı doğduğunda eşanjöre bağlı sirkülasyon pompaları otomatik olarak devreye girecektir. Sistem bilgisayar otomasyonu ile kontrol edilecek, servo motor ve üç yollu vanalar vasıtasıyla sürekli oransal karışımın ayarlanması ile ısı dengesi sağlanacaktır.

blank
blank